top of page
Ara
  • ekanbur

Hamam böcekleri Hakkında Bilmediğiniz Gerçekler

Hamam böcekleri bazı kişilerde entomofobi (böcek korkusu) ye sebep olmaktadır. Fakat asıl önemli olan taşıdıkları mikrooganizmalar aracılığı ile yaydıkları hastalıklardır.

Çoğu ev sahibi Hamam böceği populasyonu sebebiyle yaşanacak sağlık ve güvenlik risklerinin bilincindedir.

Hamam böcekleri taşıdıkları allerjenler nedeniyle ev tozu akarları gibi astım hastalığını tetiklemektedir. Yapılan çalışmaların sonuçlarına göre çocuklarda %60-%90 ve yetişkinlerde %50 oranında astıma sebebiyet verdiği belirlenmiştir.

Ayrıca vücutları aracılığıyla taşıdıkları bakteri ve virüsler nedeniyle de birçok hastalığın bulaşmasına sebep olurlar.

Hamam böceklerinin bilinmeyen ilginç davranışları ve hayatta kalma taktikleri vardır. Örneğin zamanlarının %75’ ini dinlenerek geçirirler. Sıfır °C sıcaklıkta bile yaşamlarını sürdürebilirler.

İşte En Etkileyici Hamam böceği Gerçeklerinden Bazıları

  1. Bir hamam böceği kafası olmadan bir hafta yaşayabilir. Açık dolaşım sistemlerinden ve vücut bölümlerinin her birindeki küçük deliklerden nefes almaları nedeniyle, nefes almak için ağız veya kafaya bağımlı değillerdir. Hamam böceği ağzı olmadığında su içemediği için yani susuzluktan ölür.

  2. Bir hamam böceği nefesini 40 dakika tutabilir ve yarım saat su altında kaldığında bile hayatta kalabilir. Vücutlarında su kaybını düzenlemeye yardımcı olmak için sık sık nefeslerini tutarlar.

  3. Hamam böcekleri saatte 5 km hızla koşarlar ve bu şekilde mikrop ve bakterilerin çok hızlı şekilde yayılmasına sebep olurlar.

  4. Yeni doğan Alman hamam böceği 36 gün kadar kısa bir sürede yetişkin olur. Aslında, Alman hamam böceği, hamam böcekleri arasında en yaygın olan türdür. Birçok toplumda salgın hastalıklara ve alerjik reaksiyonlara neden olmuştur.

  5. Yaklaşık bir toz tanesi büyüklüğünde olan 1 günlük bebek hamam böceği, neredeyse ebeveynleri kadar hızlı koşabilir.

  6. Alkollü içecekler, özellikle bira Amerikan hamam böceğine çok çekici gelmektedir. Böcek monitör ve tuzaklarında biraz çekici yem olarak kullanılmaktadır.

  7. Dünyanın en büyük hamam böceği Güney Amerika’ da görülmüştür. 15,5 cm boyundadır ve 1 adım kanat açıklığına sahiptir. Ortalama hamam böceklerinin boyu 3,5 – 5 cm arasındadır.

  8. Hamam böceğinin Karbonifer döneminde 280 milyon yıldan daha önce ortaya çıktığına inanılmaktadır.

  9. En yaygın türler, Alman hamam böceği, Amerikan hamam böceği, Oriental hamam böceği dahil dünya genelinde 4.000' den fazla hamam böceği türü bulunmaktadır.

  10. Soğuk kanlı böcekler olduklarından, hamam böcekleri yiyeceksiz 1 ay yaşayabilir, ancak susuz sadece 1 hafta yaşayabilir.

Yukarıda bahsettiğimiz gerçekler hamam böceklerinin dünya üzerinde adaptasyon yeteneği çok iyi olan birkaç canlıdan biri olduğunu göstermektedir. Bu nedenle kontrol ve yok edilmeleri oldukça zordur.

Evinize hamam böceklerinin yerleşmesini engellemek için uzmanların tavsiyeleri şu şekildedir;


  • Yiyeceklerinizi kapalı kaplarda tutun ve uygun şekilde depolayın

  • Saçılmış gıda maddelerini günlük olarak temizleyin

  • Özellikle su kaynaklarını kontrol altında tutun

  • Çöplerinizi günlük olarak atın

  • Hamamböceklerinin yuva yapabileceği tüm yarık ve çatlakları kapatın (Örneğin kırık fayanslar)

Sağlığınızı korumak ve güvenliğinizi sağlamak için hamam böceği kontrolü çok önemlidir. Hamam böceği enfestasyonu görmeniz durumunda lisanslı ve uzman bir Haşere Kontrol Firmasından destek alın.

Hamam böceği türleri hakkında daha detaylı bilgi almak için Kütüphane bölümünü inceleyebilirsiniz.
6.557 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page