top of page
Ara
  • ekanbur

Corona (Korona) virüsü nedir, belirtileri nelerdir ve nasıl bulaşır?

Corona virüsü Çin ve çevre ülkelerde yayılıyor. İnsandan insana bulaşan solunum yolu enfeksiyonuna sebep oluyor.

Aşağıda bazı soruların cevaplarını bulabilirsiniz: İnsanlar neden endişeli? Endişeli olmalı mıyız? Kendimizi korumak için neler yapabiliriz?


Corona virüs nedir?

Çin Corona virüsü “yeni coronavirus (2019-nCoV)” olarak adlandırılıyor. SARS (severe acute respiratory syndrome) ve MERS (Middle East respiratory syndrome) ile aynı enfeksiyon ailesinde bulunuyor.

Çin ve dünyadaki bilim adamları hala virüsün tam kaynağını doğrulamak için çalışıyorlar.

Pekin' deki bir basın toplantısında Çin Sağlık Komisyonu başkan yardımcısı Li Bin, virüsün kişiden kişiye geçebileceğini ancak Corona virüslerin kaynağının genellikle hayvanlar olduğunu söyledi.


Enfeksiyonun, Wuhan' da yasadışı yaban eti satan deniz ürünleri pazarından kaynaklandığı düşünülüyor ve yayılmayı engellemek amacıyla hükümet tarafından mühürlenerek kapatıldı.

Pekin hastalığın solunum yoluyla bulaştığını onayladı ve kişiden kişiye geçerken mutasyona uğrayarak yeni bir forma dönüşme olasılığının olduğunu belirtti.

Tip 229E, NL63, OC43 ve HKU1 dahil olmak üzere yaygın insan korona virüsleri, genellikle soğuk algınlığı gibi hafif ila orta derecede üst solunum yolu hastalıklarına neden olur.

Çoğu insan hayatının bir döneminde bu virüslere yakalanır ve kısa sürede hastalığı atlatırlar.


WHO (Dünya Sağlık Teşkilatı) Corona virüs enfeksiyonlarının ortak belirtilerini açıkladı:

  • Solunum yolu semptomları

  • Ateş

  • Öksürük

  • Soluk alıp vermede zorluk

Daha ciddi vakalarda enfeksiyon, pnömoni, akut solunum sendromu, böbrek yetmezliği ve hatta ölüme neden olabilir. Bu durum kardiyopulmoner hastalığı olan kişilerde, bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde, bebeklerde ve yaşlılarda daha yaygındır.


İnsanlar Neden Endişeli?

Resmi rakamlar sadece yüzlerce onaylanmış vakayı rapor ediyor. Hızla yayılması Küresel sağlık otoritelerini endişelendiriyor. 2002 yılında SARS Çin ve Asya' nın çoğuna yayıldı ve modern zamanların en ciddi tehditlerinden biri oldu.

Kasım 2002 ile Temmuz 2003 arasında SARS' ın 8.000'den fazla insanı enfekte ettiği doğrulandı ve enfekte olanların yaklaşık %10' unu öldürdü.


Şu anda Corona Virüs enfeksiyonu için bir tedavi olmadığından, kendinizi nasıl koruyabilirsiniz?

Dünyanın dört bir yanındaki araştırmacılar hala Corona virüs enfeksiyonu için en iyi tedaviyi arıyorlar. ABD hükümeti enfeksiyon için en iyi tedaviyi şu şekilde önermektedir:

  • Dinlenin

  • Bol su için

  • Sigara içmeyin ve içilen alanlardan uzak durun

  • Ağrı kesici ve ateş düşürücü olarak doktora danışarak acetaminofen, ibuprofen içerikli ilaçlar kullanılabilir

  • Nem cihazı kullanılabilir

  • C vitamini takviyesi alınabilir

WHO (Dünya Sağlık Teşkilatı) enfeksiyonun yayılmasını engellemek için standart tavsiyelerde bulunuyor: düzenli el yıkamak, öksürürken ve hapşururken ağzı kapatmak, hastalık belirtisi gösteren kişilerden uzak durmak, koruyucu maske kullanmak.


Detaylı bilgi için Planet Haşere Kontrol Hizmetleri' ne ulaşabilirsiniz.
14 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page